🚚 GRATIS VERZENDING VANAF €50! 🚚

Waarom kiezen voor vriesdrogen?

gevriesdroogde frambozen op een bordIn een ideale wereld zou je je groenten en fruit steeds direct van het veld kunnen eten. Enkel dan bevatten ze namelijk het maximum aan voedingstoffen. Maar eerlijk, hoe vaak krijg je hier de kans toe? Gelukkig zijn gevriesdroogde groenten en fruit 'the next best thing' in dit geval.

 

Hoewel vriesdrogen een relatief nieuwe trend lijkt, bestaat deze methode eigenlijk al heel lang en wordt het nog steeds beschouwd als één van de meest effectieve methoden om voedsel te bewaren. Meteen na het oogsten - dus wanneer je groenten en fruit op het toppunt van hun rijpheid zijn - worden ze in sneltempo tot heel lage temperaturen gebracht. Hierdoor verdampt al het water in je groenten en fruit, maar blijft de kleur, smaak, textuur en vooral de voedingswaarde quasi ongewijzigd.

Wist je dat gevriesdroogde groenten en fruit vaak veel voedzamer zijn dan de groenten en fruit die je bij ons in de winkel vindt?

Vandaag vinden we het hele jaar door allerlei (exotische) groenten en fruit in de winkel. Vaak hebben deze al een hele weg afgelegd voor ze bij ons in de winkel liggen. Helaas verliezen verse groenten en fruit al heel wat van hun voedingswaarde tijdens dit transport. Verse groenten en fruit die gevriesdroogd worden behouden echter tot 97% van hun voedingswaarde. Wat hen dus het meer voedzame alternatief maakt.

Maar dat is niet het enige voordeel om voor gevriesdroogd te kiezen.

Doordat zo goed als al het water aan de groenten en het fruit zijn onttrokken, nemen ze minder plaats in en zijn ze ook veel lichter. Dit maakt het verre transport van exotische soorten een pak duurzamer. Bovendien, aangezien het een bewaringstechniek is, blijven de verse groenten en fruit op deze manier ook veel langer houdbaar, wat zich dan weer vertaalt in minder voedselverspilling. En dat is belangrijk, zeker als je weet dat elk jaar ongeveer 45% van de verse groenten en fruit verloren gaat. Tenslotte zorgt deze techniek er ook voor dat er geen bewaarmiddelen of andere additieven moeten worden toegevoegd, waardoor het geheel helemaal puur natuur blijft.

Nu stel je je misschien de vraag, wat is het grote verschil tussen gewoon drogen en vriesdrogen?

Terwijl bij vriesdrogen de ingrediënten in sneltempo naar erg lage temperaturen worden gebracht, werkt gewoon drogen met hitte. Bij traditioneel drogen worden groenten en fruit 8 tot 10u in een droogoven geplaatst aan een temperatuur tussen de 140°C en 170°C. Zo verliezen ze geleidelijk aan hun vocht en krijg je 'chewy' stukjes groenten en fruit op het einde.

Op het einde van het traditionele droogproces, zullen je ingrediënten nog zo'n 20 tot 30% van hun vocht behouden. Wat belangrijker is, is dat ze typisch zo'n 40% van hun voedingswaarde verliezen door de warmtebehandeling. Voor de vitamines A, C, B1, B2 en B3 gaan hierbij verloren.

In conclusie: hoewel een stukje gedroogd fruit als energie-snack zeker lekker kan zijn, blijft de gevriesdroogde variant toch onze favoriet ;-)

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd