FREE DELIVERY IN BELGIUM AND THE NETHERLANDS FOR ALL ORDERS ABOVE €60!!!

9 tips voor succesvolle meal prep

Worstel je ook elke dag met de vraag 'wat eten we vandaag'? Of misschien merk je dat je vaak terug naar de winkel moet omdat je net dat ene ingrediënt vergeten bent? 

Een succesvolle meal prep routine kan je heel wat tijd besparen. Eens je de basis onder de knie hebt, kan je je planning en maaltijden verder aanpassen voor meer personalisatie en variatie. Het resultaat: je eet gezonder, je kan geld besparen en je hebt minder stress!

Benieuwd hoe je dit best kan aanpassen? Hieronder delen we graag onze 9 tips voor een succesvolle routine!

1. Maak een 'plan en prep' schema

Trek elke week een uur of twee uit om een maaltijd plan op te stellen en een boodschappenlijstje te maken.

Trek wat extra tijd uit voor de voorbereidingen na het winkelen. Of het nu gaat om het snijden van groenten in hapklare stukjes of het koken van maaltijden die je kan invriezen.

Zoek uit wat voor jou werkt en hou je daaraan. Na verloop van tijd creëer je een goede gewoonte die een tweede natuur wordt.

2. Organiseer je voorraad kast

Een basis principe van meal prep is ingrediënten gebruiken die je al in huis hebt. 

Daarom is het belangrijk dat je voorraad kast goed georganiseerd is zodat je snel kan zien wat je al hebt en welke zaken je nog moet halen. 

3. Zorg voor rotatie en variatie 

Gebrek aan variatie is een veelgehoorde klacht bij meal prepping, maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt het zo gevarieerd maken als je wilt zonder het werk te verdubbelen.

Schrijf je favoriete maaltijden op post-its en plak ze op een kalender om je menu voor de week samen te stellen. Wissel de briefjes van week tot week af.

Zo hoef je maaltijden niet te herhalen tot je ze niet meer kunt verdragen en voorkom je beslissingsmoeheid. Het is een win-win situatie!

 

4. Koop volgens het seizoen of kies voor diepgevroren

Winkelen volgens het seizoen is de beste manier om nieuwe ingrediënten te proberen.
Pompoen is bijvoorbeeld meestal gemakkelijker verkrijgbaar in de herfst, terwijl tomaten het beste zijn in de zomer.

Producten van het seizoen zijn meestal op hun hoogtepunt qua voedingswaarde, smaken het best en zijn het meest betaalbaar.

Als de groenten die je wilt niet in het seizoen zijn, koop dan een mix van vers en diepvries. Niet alles wat je bereidt hoeft helemaal zelf gemaakt te worden.

5. Blijf trouw aan je lijstje

Weersta de verleiding: ga niet winkelen met een lege maag en sla de gangpaden voor snacks over. Als je het niet ziet, kom je niet in de verleiding het te kopen.

Syn wijst erop dat gezonde volwaardige levensmiddelen zoals groenten en fruit, zuivel, vlees, vis en eieren vaak in de buitenrand van de winkel te vinden zijn.

In het algemeen geldt: hou je aan uw boodschappenlijstje, kijk niet rond en je voorkomt onnodige aankopen die misschien verloren gaan of geen deel uitmaken van je maaltijdplan.

6. Gebruik doosjes met vakken

Je hebt geen hele nieuwe set Tupperware nodig, maar het juiste doosje - met vakjes voor verschillende ingrediënten - kan van onschatbare waarde zijn.

Dit zal je bovendien helpen met je portie controle en zorgt ervoor dat je meer variatie kan toevoegen. Zo kom je gemakkelijker aan alle nodige voedingstoffen elke dag.

7. Wees creatief met kruiden en specerijen

Het gebruik van verschillende kruiden en specerijen is een geweldige manier om smaak en variatie toe te voegen die "vrijwel geen calorieën" bevat.

Ze kunnen ook een nieuwe twist geven aan je maaltijd rotatie zonder dat je je menu hoeft te herzien.

Hetzelfde geldt voor dressings. Maak er een met olie, azijn en wat kruiden, en voilà: een nieuwe en verrassende toevoeging aan je bord.

8. Probeer 'batch cooking' en zie wat werkt

Als je eenmaal een meal prep routine hebt opgebouwd, kun je proberen volledige maaltijden met meerdere porties vooraf te koken, zodat je in één keer voor meerdere weken maaltijden kunt bereiden.

Dit wordt ook wel 'batch cooking' genoemd, en het werkt het beste met recepten die goed in te vriezen en op te warmen zijn.

Gerechten die hier niet geschikt voor zijn, zijn rauwe salades, salades of sauzen op basis van eieren en stoofschotels met kaas.

9. Zorg dat je deze 'meal prep essentials' altijd op voorraad hebt

Een goed gevulde voorraadkast is eigenlijk een basis voorwaarde voor een succesvolle meal prep.

Enkele basisproducten die je altijd bij de hand moet hebben: Haver, quinoa, bruine rijst, specerijen en kruiden, bonen in blik zonder toegevoegd zout, gedroogde bonen, volkoren pasta en kikkererwten pasta, ongezoete notenboter, rauwe noten en zaden, olijfolie en zoutarme plantaardige bouillon.

 

Heb je zelf nog tips voor een succesvolle meal prep? Laat het ons weten!

 

 

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published